GİRİŞİMSEL OLMAYAN KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURULU
Iğdır Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurul Yönergesinin 2. Maddesi gereğince üniversitemiz senatosunca seçilen 7 üyeden oluşmuştur. Kurulumuz hayvan deneyleri ve klinik araştırmalar kapsamında yer almayan bilimsel araştırmaların etik açıdan uygunluğunu denetleyerek araştırma izni vermektedir. Bu nedenle hayvan deneyleri ve klinik araştırmalar kapsamında yer alan çalışmalar kurulumuzca değerlendirme kapsamı dışında bırakılmaktadır.
Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmaların Kapsamı;
a) Arşiv taramalarına dayanan tüm retrospektif çalışmalar,
b) İnsan sağlığı ilgili anket ve benzeri bilgi toplama araçları ile yapılan araştırmalar,
c) Bilgisayar ortamında test, mülakat, ses/video kaydı ile toplanan verilerin kullanılacağı araştırmalar,
ç) Tüm ilaç dışı gözlemsel çalışmalar (tanımlayıcı, kesitsel, olgu-kontrol, kohort),
d) Rutin muayene, tahlil, teşhis ve tedavi işlemleri sırasında elde edilen materyal ile yapılan çalışmalar,
e) Kan idrar, doku, radyolojik görüntü gibi biyokimya, mikrobiyoloji, patoloji, ve radyoloji koleksiyon materyalleriyle veya rutin muayene, tetkik, tahlil ve tedavi işlemleri sırasında elde edilmiş materyallerle yapılacak araştırmalar,
f) Hücre veya doku kültürü çalışmaları,
g) Egzersiz gibi, vücut fizyolojisi ile ilgili araştırmalar,
ğ) Hemşirelik, ebelik faaliyetlerinin sınırları içerisinde yapılacak araştırmalar ile Iğdır Üniversitesi’nde yer alan bölümlerin faaliyet sınırları içerisinde yapılacak klinik araştırmalar,
h) Gen tedavisi dışında kalan ve tanımlamaya yönelik genetik materyalle yapılacak çalışmalar,
ı) Antropometrik ölçümlere dayalı yapılan araştırmalar,
i) Beslenme gibi yaşam alışkanlıklarının değerlendirilmesi çalışmaları,
j) Verilen sağlık eğitiminin sonuçlarını ölçen araştırmalar,
k) Yaşam alışkanlıklarının değerlendirilmesi araştırmaları gibi insana doğrudan tıbbi müdahale gerektirmeden yapılacak tüm araştırmalar.
Başvuranların Dikkatine
Araştırmacılar gerekli başvuru formlarını eksiksiz doldurulmak suretiyle PDF formatına çevrilmiş olarak elektronik ortamda igdiretikkurul@gmail.com adresine iletilmesi gerekmektedir. Ayrıca tüm dosyaların ıslak imzalı olarak Etik Kurul sekreterliğine teslim edilmesi gerekmektedir. Dosyaların eksik olması halinde kurul gündemine alınmayacaktır. Etik Kurula başvuracak araştırmacıların Iğdır Üniversitesi bünyesinde olması hususuna dikkat edilmelidir.
Araştırmacının bir ay içinde en fazla üç adet başvuru dosyası gündeme alınmaktadır. Üçten fazla başvuru olması halinde evrak kayıt numarasına göre bir sonraki toplantıya dahil edilmektedir.
Etik kurul onayı almış çalışmaların sonuç raporunu 69468120-514.99-E.179704 sayılı “T.C Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu” tarafından yapılmış olan tebliğ gereğince etik kurula sunmanız gerekmektedir.
Toplantı Tarihleri
Iğdır Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu her ayın son çarşambası olarak toplanmaktadır. Başvuru dosyalarınızın son teslim tarihi toplantı tarihinden 1 hafta öncedir. Bu tarihten sonra teslim edilen dosyalar kabul edilmeyecektir.